Wat is orofaciale fysiotherapie?

Bij Amstelveen Mensendieck kunt u onder andere terecht voor orofaciale fysiotherapie. Maar wat is dat precies? Hieronder vertellen we meer over deze speciale vorm van fysiotherapie.

Orofaciale fysiotherapie


De orofaciale fysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten omtrent het kauwstelsel en de gewrichten en spieren in het hoofd en de hals. De orofaciaal fysiotherapeut wordt daarom soms ook ‘kaakfysiotherapeut’ genoemd. Orofaciale fysiotherapie heeft als doel het functioneren van uw kaak, hoofd- en halsgebied te verbeteren door middel van houdings- en bewegingstechnieken. Dit gebeurt vaak in samenwerking met uw tandarts, huisarts, kaakchirurg, orthodontist of KNO-arts en als aanvulling op de door hem of haar aangeraden medische behandelingen.

Hoe gaat een kaakfysiotherapeut te werk?

Tijdens uw intake heeft u een vraaggesprek met uw orofaciale fysiotherapeut en voert hij of zij een gericht lichamelijk onderzoek uit. Aan de hand van uw klachten en de uitkomst van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld om bepaalde doelstellingen te behalen. Gedurende het behandelingstraject en na afloop wordt beoordeeld of de doelstellingen behaald zijn en wordt uw behandelplan eventueel uitgebreid of gewijzigd.

Klachten waarbij orofaciale fysiotherapie kan helpen

Orofaciale fysiotherapie wordt vooral toegepast als u zogeheten temporomandibulaire dysfunctie (TMD) heeft. TMD is een verzamelnaam voor veelvoorkomende klachten rondom de kaakgewrichten, zoals:

• Pijn in en rond uw kaakgewricht die u in uw oren kunt voelen
• Pijn in uw onderkaak
• Pijn die uitstraalt naar uw kiezen, hoofd, hals en schouders
• Moeite met het openen van uw mond
• Knappen en kraken als u uw kaakgewricht beweegt
• Stijfheid rond uw kaakgewricht

Deze problemen uiten zich vaak tijdens activiteiten als kauwen, praten, kussen of geeuwen en kunnen grote invloed hebben op uw dagelijkse leven en de kwaliteit van uw slaap. TMD kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde lichaamshouding, stress, bepaalde kauwgewoontes en gewoontes als tandenknarsen en kauwgom kauwen. Naast TMD kunnen ook klachten als hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid en tinnitus soms verlicht worden met orofaciale fysiotherapie.

Mimetherapie bij aangezichtsverlamming

Als u last hebt van de restverschijnselen van een perifere aangezichtsverlamming (facialis parese) kan mimetherapie uitkomst bieden. Dit kan ontstaan als de aangezichtszenuw na een aangezichtsverlamming niet of niet geheel hersteld is. Als gevolg daarvan kunt u moeite hebben met praten, eten en drinken, of het goed sluiten van een van uw ogen. Dit is niet alleen lichamelijk erg vervelend, maar ook in sociaal opzicht.
Mimetherapie heeft als doel de symmetrie in uw gezicht te verbeteren bij onder meer praten, eten en het uitdrukken van emoties. U leert bijvoorbeeld het verschil tussen ontspanning en spanning in uw gezicht te zien en voelen, en vervolgens ook aan te passen. Tijdens de mimetherapie werkt de orofaciaal fysiotherapeut vaak samen met een logopedist.

Wilt u meer weten over orofaciale therapie en/of mimetherapie en woont u in de omgeving van Amstelveen? Neem contact op met Amstelveen Mensendieck voor meer informatie of om meteen een afspraak te maken voor een intakegesprek.

0
Feed