Triggerpointtherapie

Iedereen heeft wel eens van het woord spierknopen gehoord, maar de medische benaming hiervan; triggerpoints, is lang niet bij iedereen bekend. In deze blog wordt uitgelegd wat triggerpoints precies zijn, hoe ze ontstaan en wat de oorzaken en gevolgen van triggerpoints kunnen zijn.

Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints – spierknopen dus – zijn plaatselijke verkrampingen in een spier die overgevoelig worden door een gebrek aan doorbloeding. Een triggerpoint is voelbaar als een klein bobbeltje op de spier. Als er op dit bobbeltje gedrukt wordt, is dit meestal pijnlijk. Triggerpoints komen in alle spieren voor, maar zitten wel altijd op specifieke plekken; daar waar zenuwen informatie naar de spier overbrengen.

Hoe ontstaan triggerpoints?
Iedere spier bestaat uit een aantal spiervezels. Is een spier ontspannen dan worden deze vezels niet belast. Als men een triggerpoint onder de microscoop onderzoekt, wordt duidelijk dat een deel van de spier continu aangespannen blijft, ook in rust, waardoor er niet voldoende bloed door de spier kan stromen. Er ontstaat hierdoor een verdikking, waar afvalstoffen, die niet afgevoerd kunnen worden via het bloed, zich ophopen. De afvalstoffen klonteren samen en veroorzaken klachten van stijfheid.

Het uitstralingsgebied
Ook al zitten triggerpoints op vaste plaatsen, de pijn ervan wordt meestal op een hele andere locatie gevoeld. Een triggerpoint aanwezig in het schouderblad bijvoorbeeld geeft uitstralingspijn in de arm, terwijl een triggerpoint in de bilspier uitstraalt naar de enkel.

De oorzaken van het ontstaan van triggerpoints
Triggerpoints ontstaan meestal door een overbelasting van de spier en deze overbelasting kan zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben.

Lichamelijke overbelasting
• Het vaak herhalen van eenzelfde beweging
• Langdurig aanspannen van spieren, zoals opgetrokken schouders
• Zware lichamelijke inspanning, als tuinieren
• Een plotselinge schok of val
• Lichamelijke beperkingen, zoals een beenlengteverschil of platvoeten.

Psychische oorzaken
• Perfectionisme
• Slecht nee kunnen zeggen
• Het onderdrukken van emoties.

Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?
Over het algemeen zijn de gevolgen van triggerpoints heel divers:
• Zo staat de spier steeds op spanning, wat pijnklachten geeft
• Kunnen door de steeds aanwezige spanning pezen overbelast raken , wat zich uit in peesontstekingen
• Kan inklemming van bloedvaten en/of zenuwen optreden, waardoor klachten als ischias of het carpaal tunnelsyndroom ontstaan.

De fysiotherapeut kan klachten veroorzaakt door triggerpoints op verschillende manieren, waaronder dry needling en massage, verhelpen. Meestal zijn de klachten in vier tot acht behandelingen een stuk afgenomen en soms zelfs helemaal verdwenen. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.

0
Feed