Ademhalingsoefeningen tijdens de zwangerschap: technieken en tips

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van ademhalingstechnieken tijdens de zwangerschap en de bevalling. Uw baarmoeder kan extra zuurstof krijgen, u kunt uw weeën ermee beïnvloeden en het kan u helpen tijdens de ontsluiting en het persen. De experts van Mensendieck-praktijk de Keyzer uit Amstelveen geven u hieronder een aantal tips.

Ademhaling

Ademhaling is cruciaal voor een goede zuurstofdistributie in uw lichaam, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap, omdat uw lichaam extra veel zuurstof nodig heeft. Bovendien zorgt het ervoor dat u fit bent en in goede conditie blijft.

Ademhalingstechniek tijdens de ontsluiting
Haal tijdens de ontsluiting oppervlakkig adem en adem geluidloos en ritmisch via de borstkas.

Ademhalen tijdens de bevalling
Probeer zo lang mogelijk normaal te blijven ademen tijdens de vroege weeën. Zo nodig kunt u overschakelen naar een diepere buikademhaling, als u het niet volhoudt normaal te blijven ademen. Tijdens intensere weeën waarbij u nog niet mag persen gebruikt u de roosademhaling, oftewel het ‘puffen’: een diepe inademing door de neus en twee korte uitademingen door de mond, waarna u uw longen leegmaakt in een lange uitademing. Houd dit vol totdat de wee wegtrekt.

Ademhalen tijdens het persen
Tijdens het persen ademt u hard in en houdt u de lucht zo lang mogelijk vast. Daarna tuit u uw lippen zoals bij het fluiten en ademt u in zeven tellen uit.

Drie soorten ademhaling
• Buikademhaling
Deze ademvorm zorgt voor rust. Zit rechtop en adem rustig naar uw buik, zodat deze bol gaat staan.

• Borstademhaling
Als pijn tijdens de weeën u de lucht ontneemt, adem dan langzaam in door uw neus naar uw borstkas en vervolgens weer langzaam uit. Zo ontziet u uw buik.

• Sleutelbeenademhaling
Aan het einde van uw zwangerschap kan ademen door de buik moeilijk zijn omdat er nog weinig ruimte is. Leg dan uw handen op uw sleutelbeen en span uw buikspieren aan. Adem vervolgens langzaam uit naar uw handen toe.

Ontspanningsoefeningen
Ontspanning is ten slotte het belangrijkste element. Hoe meer ontspanning, hoe makkelijker het wordt om te ademen en hoe fitter u zich zal voelen. Dus doe dingen die u ontspanning brengen, of dat nu meditatie of zwangerschapsyoga is, of lekker op de bank hangen met vriendinnen.

Wilt u meer advies of heeft u vragen? Neem eens contact op met Mensendieck-praktijk de Keyzer uit Amstelveen. De professionals staan u graag bij met advies.

0
Feed